Cevi za različne namene

0

Cevni sistemi, ki so nameščeni tudi v vaš dom, vključujejo številne vrste cevi. Na primer cevi za ulično kanalizacijo, cevi za drenažo, za kabelsko kanalizacijo ter zaščito, cevi za zaščito optičnih in RTV vodnikov, cevi za pripor za hišno kanalizacijo. 

Za pitno vodo se uporabljajo alkaten cevi, ki so lahko izdelane iz dveh vrst polietilena. To sta PE 80 in PE 100. Sicer pa se polietilen že vrsto let najpogosteje uporablja za proizvodnjo cevi za pitno vodo, prav tako tudi za cevi, po katerih se pretaka odpadna voda. Za takšne vrste cevi je zlasti značilna visoka kemična odpornost, fleksibilnost in ne nazadnje še dolga življenjska doba. 

Cevi za transport vode 

Polietilenske alkaten cevi so najbolj uporabljene cevi za transport vode. Med seboj jih lahko spajate z inovativnimi ter visoko kakovostnimi spojkami oziroma spojnimi elementi. 

PE tlačne cevi so navadno dobavljive v 100-merskih kolutih, lahko tudi v poljubni količini. So črne barve z vzdolžno modro črto.

Spojke za cevi 

V prodajalnah s cevmi lahko izbirate številne spojke, ki so preproste in hitre za montažo spojnih kosov. Imajo izjemne mehanske lastnosti, tudi pri zelo velikih temperaturah. So izjemno stabilne pri UV žarkih, trpežne in dolgotrajne. 

Med takšne izdelke, na primer, prištevamo nevtralni oklep, dvovijačnik in koleno. Vse izdelke lahko naročite tudi v spletnih prodajalnah, na primer v trgovini ab-doo.si

 Ostala oprema v prodajalnah s cevnimi sistemi 

V spletni prodajalni, kot je ab-doo.si, lahko poleg različnih cevi in spojk zanje, nakupujete še druge številne izdelke, ki jih boste zlasti namenili za uporabo na vrtu ter podobnih površinah. 

Izbirate lahko med visoko kakovostnimi semeni in gnojili, namakalnimi sistemi, kosilnicami, vzdrževalnimi stroji, nekaterimi vozili. V njej boste našli tudi opremo za igrišče, vadišča, zlasti za golf in nogomet. 

Metode zalivanja na vrtu 

Preden se odločite za ustrezno metodo zalivanja na svojem vrtu, si morate odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj. Vrsta zalivanja je namreč v veliki meri odvisna od tega, kako velik je vaš zelenjavni vrt, koliko časa imate na razpolagi in kakšno podnebje je na vašem področju gojenja rastlin in ne nazadnje še, koliko denarja ste sploh pripravljeni porabiti za to. 

Zalivalka

Zalivalke so odlična izbira, če imate majhen vrt. Pri nakupu izberite takšno, ki je lepo uravnotežena, lahko nosilna in ima dovolj dolgo cev. Lahko je narejena iz kovine ali plastike. Plastika je sicer lažja od kovinske in cenejša, a ima bistveno krajšo življenjsko dobo. 

Na vse vrtne cevi naj bi se načeloma dalo namestiti razpršilnik, ker je to veliko nežnejše do rastlin. Tako kot zalivke so lahko tudi razpršilniki kovinski ali plastični. Za nežno zalivanje morate imeti razpršilnik obrnjen navzgor, za namakanje ga obrnite navzdol. 

Uporaba cevi 

Z uporabo cevi boste lahko dolivali večje količne vode z veliko manj truda, kot če bi, na primer, morali težke zalivke nositi sem ter tja. Na trgu vam je na voljo kar nekaj vrst vrtnih cevi. Možnost imate izbirati med cevmi, ki se ne vozlajo ali med tistimi, ki jih lahko sploščite in jih posledično lažje shranjujete. Dobrodošle so cevi z boljšim pretokom.

Vrtne cevi se med seboj razlikujejo tudi glede na premer. Večji premer omogoča več vode. Cevi je treba pri uporabi opremiti z napravami, ki poskrbijo, da se voda razprši v kapljice. 

Razpršilne pištole 

Na trgu v različnih stilih in vzorcih lahko kupite razpršilne pištole. Dotok vode se z njihovo pomočjo prilagodi od močnega daljnosežnega curka pa vse do zelo nežne prhe. Med najuporabnejše sodijo tiste, ki imajo tudi stop nastavke za preprečevanje dotoka. 

Pred nakupom se prepričajte, ali so cevi in spojke dovolj kakovostne in ne nazadnje še pravilno povezane. V nasprotnem primeru vam cev ob spojki lahko nepričakovano poči. 

Luknjičaste cevi 

Kapljalnik ali luknjičasta cev za vrt je nekoliko drugačna vrsta razpršilnika. Ena od vrst je porozna cev, ki vodo spušča po celi dolžini. Lahko jo položite ob vrsto rastlin v gredi, lahko pa jo tudi vkopljete tik pod samo površino. 

https://www.youtube.com/watch?v=pXjd8a77wTA

Eden od priljubljenih tipov je tudi mehka cev. Ta je po intervalih preluknjana po eni strani. Na trgu jo lahko kupite kot enojno ali dvojno cev. Na površino jo morate položiti z luknjicami obrnjenimi navzdol. 

Avtomatski namakalni sistem 

Izjemno učinkovit način zalivanja vašega vrta lahko predstavlja tudi avtomatski namakalni sistem. To ne pomeni samo učinkovitosti po času, temveč tudi po količini porabljene vode. V vrtnih centrih lahko kupite popolne sete za takšen način zalivanja. 

Related Posts

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.
Wordpress website enhanced by true google 404