LED in klasične namizne svetilke

0

Pri nakupu namizne svetilke ste najprej pozorni na nekatere dejavnike, ki vam pomagajo zožiti veliko ponudbo, ki jo ponuja trg. Najprej morate vedeti, koliko ste pripravljeni odšteti za tovrstni element, kateri proizvajalcev vam je najljubši, ali bo namizna svetilka LED ali ne, kakšna bo njena barva svetlobe in še bi lahko naštevali. 

Ena od možnosti pa je ta, da v specializirano trgovino s svetili vstopite popolnoma neobremenjeni in vam namizno svetilko pomaga izbrati izkušeni prodajalec, ki zagotovo ve, kakšno svetilo bo najprimernejše za vaše potrebe. 

Barva svetlobe 

Čeprav pri nakupu namizne svetilke najverjetneje najprej ne pomislite na barvo svetlobe, ki jo bo svetilo oddajalo, pa se je treba zavedati, da takšen dejavnik lahko v zelo veliki meri vpliva na vaše počutje pri uporabi. 

Pri namiznih svetilkah boste lahko, na primer, izbirali med toplo barvo svetlobe, normalno belo, hladno in še ostalimi barvami. Vsaka barva vam omogoča drugačno počutje. Za branje je, recimo, zelo priporočljiva hladno modra svetloba. 

Nastavljiva višina – da ali ne 

Še eden od pomembnejših dejavnikov, na katere pri izbiri nove namizne svetilke zelo pogosto kar pozabljamo in nas na to spomnijo prodajalci, je ta, ali bo izbrano svetilo nastavljivo po višini. Predlagamo, da med goro namiznih svetilk izberete tiste, ki so nastavljive po višini in še kako drugače. 

Nastavljiva namizna svetilka se vam bo tako lahko popolnoma prilagodila in jo boste lahko uporabljali na najrazličnejše načine. 

Material svetilke za mizo 

Najpogostejši materiali, iz katerih so izdelane namizne svetilke, so aluminij, steklo, kovina, les, plastika, tekstil, krom, kristal, medenina in še drugi materiali. 

Izbira materiala je ponovno stvar posameznika. Morda se boste pri tem ozirali tudi na to, da se bo namizna svetilka v povezavi z materialom dobro ujela še z drugimi elementi in kosi pohištva v vašem domu. 

Mesto nakupa svetilk 

Prav gotovo pa je izjemno pomembno tudi to, kje boste namizno svetilko oziroma druga vrsta svetil nakupovali. Če želite, da vam bo tovrstni izdelek služil odlično in to dolgo časa, jih vedno kupujete le v specializiranih prodajalnah, ki vam ponujajo vrhunska svetila priznanih proizvajalcev. 

Veliko dobre ponudne je tudi v spletnih prodajalnah s svetili, na primer v spletni trgovini volino-svetila.si. Ta vam ponuja veliko izbiro klasičnih in LED namiznih svetilk po dostopnih cenah. 

Vrste žarnice 

Žarnice so nepogrešljiv del opreme v zaprtih pa tudi odprtih prostorih, ker skrbijo za primerno svetlobo, ki je nujno potrebna zlasti takrat, ko nam naravna svetloba ni na voljo. Na trgu lahko izbirate med več vrstami žarnic oziroma sijalk. Med seboj se razlikujejo predvsem po moči svetlobe, ekološki noti in ne nazadnje tudi po samem izgledu. Namenjate jih za različne prostore in namene osvetljevanja. 

Če svoje prostore želite opremiti tudi z dovolj kakovostno osvetlitvijo, morate poznati čim več vrst žarnic. Od vrste žarnice je namreč v veliki meri odvisno tudi vaše počutje in kakovost vašega življenja na sploh. 

LED žarnice

Žarnice oziroma sijalke LED se odlikujejo po zelo dolgi življenjski dobi. Neprekinjeno lahko delujejo tudi do 11 let oziroma 100 000 ur. Približno 80 % električne energije pretvorijo v svetlobo, mogoče jih je tudi reciklirati, proizvajajo le malo infrardeče svetlobe.

LED svetila lahko uporabljate tako v notranjih kot tudi zunanjih prostorih. 

Halogenske žarnice 

Halogenske žarnice so v resnici le izboljšana različica navadnih sijalk na žarilno nitko. Porabijo za četrtino manj energije od klasičnih sijalk. Odlikuje jih široko področje uporabe, manjša dimenzija ter svetloba, ki zelo spominja na dnevno. 

Slaba plat teh vrst žarnice je morda le ta, da je njihova cena nekoliko višja. 

Fluorescenčne sijalke 

Ta vrsta sijalk svetlobe ne oddaja z žarčenjem, temveč s sevanjem. Veljajo za energetsko zelo učinkovite; svetlobni izkoristek je v primerjavi s klasičnimi žarnicami kar 5-krat boljši, življenjska doba pa kar 10-krat daljša. 

Ker fluorescentne žarnice porabijo večino energije za sevanje, je bistveno manj grejejo. 

Varčne žarnice 

Varčne sijalke imajo v primerjavi z običajnimi žarnicami veliko daljšo življenjsko dobo ter porabijo precej manj elektrike. Polovico energije pretvorijo v svetlobo. 

Njihove največje prednosti so: nizka poraba energije, bistveno manjši stroški, manjša toplotna izguba ter daljši rok trajanja. 

Klasične žarnice z žarilno nitko 

Za njih je značilna nizka nabavna cena, enostavna montaža, preprosta regulacija svetlobnega toka in temperaturna neobčutljivost. 

Tovrstne žarnice so marsikje zamenjale veliko učinkovitejše LED žarnice; v prihodnosti bo poraba slednjih zagotovo še večja kot sedaj. 

Related Posts

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.
Wordpress website enhanced by true google 404