Različne vrste pohištvenih svetil

0
pohištvena svetila

Kako pomembna je kakovostna razsvetljava znotraj in zunaj našega doma in drugih objektov, nam navadno postane jasno, šele ko ostanemo brez električne energije. Luči nameščamo v vse prostore, prav tako tudi na zunanje površine. V sobi, kjer pogosteje preživljamo svoj prosti čas, lahko namestimo več različnih vrst svetilk. Takšen prostor je na primer dnevna soba, kjer lahko primerno kombiniramo stropna svetila še z drugimi tipi luči.

V našem domu imajo prav tako pomembno vlogo tudi pohištvena svetila. Tako kot to velja za vse vrste svetilk, so tudi ta lahko najrazličnejših vrst, na primer vgradna in nadgradna. Za vgradna svetila za pohištvo potrebujete primerno velik utor, nadgradne luči pa lahko praktično nameščate na vsako izbrano površino.

Čemu so namenjena svetila za pohištvo?

Ko kupujemo svetila za opremljanje doma, smo najprej pozorni na tista, brez katera ne moremo biti. Navadno so v ospredju zidne oziroma stropne luči, ki osvetljujejo velik del sobe. Potem so na vrsti tudi takšna svetila, ki poskrbijo za ambientalno osvetlitev. V to kategorijo sodijo tudi pohištvena svetila, ki so vse bolj priljubljena.

Pohištvena svetila v kuhinji
Pohištvena svetila, ki poskrbijo za ambientalno svetlobo v kuhinji, so vse bolj priljubljena

Svetila za pohištvo torej odlično poskrbijo za prijetno ambientalno svetlobo v kuhinji, dnevno sobi, vitrinah in še na drugih kosih pohištva. Na voljo so tako vgradna kot nadgradna. Večina takšnih luči deluje na 12 V napetosti. To pomeni, da potrebujemo še primeren pretvornik. Na trgu lahko najdemo tudi takšne svetilke za pohištvo, ki že imajo vgrajen pretvornik za direkten priklop na 220 V omrežje. Obenem ne smemo pozabiti niti na primerna stikala, ki zagotavljajo upravljanje enega ali pa več priklopljenih svetilk.

Luči za pohištvo omogočajo tudi prijetnejše počutje

Čeprav pohištvena svetila praviloma na predstavljajo glavnega vira svetlobe, pa so postala skorajda nepogrešljiva. Z njimi se lahko srečujete skorajda v vsakem domu oziroma stanovanju. Če glavni vir svetlobe ugasnemo in ostanejo prižgana samo svetila, ki so del pohištva, potem prostor lahko v hipu postane izjemno prijeten, domač in topel.

Lahko rečemo, da torej pohištveno svetilo v veliki meri poskrbi bolj za prijetno počutje. Po drugi strani pa ima seveda še druge funkcije. Med bolj priljubljena tovrstna svetila sodijo LED luči, ki imajo v primerjavi s klasičnimi precej daljšo življenjsko dobo, prav tako so bistveno bolj varčne.

Kakšna naj bodo svetila za kopalnico?

Opremljanje kopalniškega prostora lahko za posameznike predstavlja precej velik izziv. Gre namreč za precej specifičen prostor, ki ga pogosto uporabljamo. V prvi vrsti je pomembno, da je dovolj funkcionalen ter da se v njem kar se da dobro počutimo. V veliki meri na to seveda vpliva tudi sama razsvetljava.

Kopalniška svetila različnih vrst
Kopalniška svetila so na voljo v različnih vrstah, kot so vgradne luči, stropne luči in stenske luči. Izberete lahko kopalniške svetilke, ki s svojo obliko zagotavljajo intenzivno in razpršeno svetlobo.

Kopalniška svetila so lahko najrazličnejših vrst. Pomembno pa je, da so posebej zasnovana za takšen prostor in da so dovolj kakovostna oziroma učinkovita. Enako pomembno je, da so primerno nameščena.

Vrste svetil za kopalnico

Če je kopalniški prostor dovolj velik, so v njem izjemno zaželena dekorativna kopalniška svetila. Za viseča svetila kopalnice velja, da so lahko videti precej luksuzno. Nekateri kopalniški lestenec namestijo celo nad prostostoječo kad. Seveda je treba pri tem paziti, da se izbrano kopalniško svetilo dovolj dobro ujame še z drugimi elementi oziroma kosi kopalniške opreme.

43 privlačnih idej – kakšna kopalniška svetila lahko izberete?

V kopalnici pa se je pametno izogniti svetilom, ki imajo obarvano steklo. Za takšna kopalniška svetila je namreč značilno, da lahko hitro popačijo vašo podobo v ogledalu.

Razsvetljevanje kopalnice

Razsvetljevanje kopalniškega prostora je ravno toliko pomembno kot razsvetljevanje drugih bivalnih prostorov. Pri načrtovanju kopalnice morate v zakup vzeti tudi primerno razporeditev sveti po prostoru. Čeprav se takšna naloga na prvi pogled zdi dokaj preprosta, pa temu vendarle ni tako.

Kopalniška svetila za dobro osvetljeno kopalnico
Pri razsvetljavi kopalnice je pomembno, da imate dobro osvetljeno ogledalo in prostor okoli njega. Priporočljivo je uporabiti dekorativna kopalniška svetila, ki lahko s svojo obliko zagotavljajo intenzivno in razpršeno svetlobo.

Če svetila po kopalnici razporejate prvič, je pametno, da vam pri tem pomagajo strokovnjaki. Te lahko najdete tudi v specializiranih prodajalnah s svetili. Prodajalci vam lahko ne samo svetujejo, kakšno svetilko za kopalnico kupiti, temveč kje točno ko postaviti in zakaj. Zapomniti si je treba, da pravilna razporeditev svetil lahko izjemno pomembno vpliva na porabo električne energije.

Vpliv kopalniške razsvetljave na ogledala

Praviloma je v kopalnici več ogledal kot pa kjer koli drugje v domu. Ob slabi osvetlitvi kopalniška ogledala lahko našo postavo naredijo veliko manj privlačno, kot je v resnici. Posledično je torej treba poskrbeti za kopalniška svetila, ki ne dajejo slepeče svetlobe, prav tako ne ostrih kontrastov.

Mehke prehode v kopalnici lahko najpreprosteje ustvarjate s pomočjo indirektne svetlobe. To vam lahko pomagajo narediti LED trakovi ali pa fluorescentne sijalke.

Related Posts

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.