Kako na ekonomičen in zdrav način ogrevamo svoj dom?

0
Električni radiator

Vsako mrzlo obdobje v letu nas primora, da ogrevamo svoj dom na eden ali več načinov. Pri tem nam lahko pomaga električni radiator, saj je izredno učinkovit in ekonomično porablja električno energijo. Ker ne potrebuje vzdrževanja, je idealno grelno telo za vse prostore v hiši ali stanovanju. Vgrajen termostat pa poskrbi, da se naprava izklopi, ko je prostor ogret na želeno temperaturo. Tako je mogoče ogrevati eno ali več sob z omenjenimi grelnimi telesi učinkovit in naravi prijazen način. Pri tem pa ne prihaja do izpustov emisij ali nevarnih plinov za zdravje človeka, živali in rastlin.

Električni radiator učinkovito ogreje vsak prostor

Novejša grelna telesa so izredno učinkovita, saj uporabljajo različne moderne tehnologije. Tako prihranijo veliko količino porabljene energije medtem, ko zelo dobro ogrejejo notranje prostore našega doma. Vsak električni radiator je opremljen s termostatom. Njegova naloga je nadziranje temperature v okolju. Ko pa temperatura doseže želeno vrednost, termostat ugasne električni radiator. S tem se močno zmanjša poraba električne energije. Ohrani pa se udobje bivanja, kar je izredno pomembno. Nekatera omenjena grelna telesa je mogoče tudi namestiti na steno ali pa jih uporabljati prostostoječe. Pomembno je, da se pred nakupom pozanimamo, kje želimo namestiti grelno telo.

Električni radiator ogreva prostor
Vsak električni radiator je opremljen s termostatom, ki nadzira temperature v okolju. Ko temperatura doseže želeno vrednost, termostat ugasne električni radiator in močno zmanjša porabo električne energije.

Električni radiatorji z digitalnimi termostati

Novejša grelna telesa se močno zanašajo na digitalno tehnologijo za doseganje optimalne učinkovitosti delovanja. Veliko električnih radiatorjev ima dandanes vgrajene digitalne termostate. To pomeni, da nam omogočajo zelo natančno nastavljanje želene temperature. Digitalne termostate imajo pogosto vgrajene enote, ki si lastijo tudi LCD ekran, kjer je mogoče spremljati nastavitve temperature in druge zmogljivosti določenega grelnega telesa.

Za dolgotrajno uporabo električnega radiatorja je pomembno, da si ogledamo njegovo moč ogrevanja. Vsi proizvajalci vedno priložijo približno oceno kvadrature prostora, ki ga je določena naprava sposobna učinkovito ogrevati.

Različne cone gretja

Velika prednost grelnih teles, ki jim posamično določamo grelno vrednost je zmožnost ustvarjanja različnih grelnih con po našem domu.

  • Tako lahko, na primer, v kopalnici ali spalnici električni radiator pustimo na nižji grelni temperaturi, kot drugje.
  • V dnevni ali otroški sobi pa nastavimo bolj udobne temperature gretja, ki so primerne za dolgotrajno bivanje.
  • Tako bomo ohranili visoko udobje bivanja in preprečili nepotrebno ogrevanje prostorov, ki želimo da so malce hladnejši ali, ki jih ni potrebno ogrevati.
  • Z različnimi vrednostmi gretja na električnih radiatorjih bomo ustvarili več con gretja. Nekatere sobe v našem domu bodo lahko toplejše, druge hladnejše in tako naprej.

Namestitev električnih radiatorjev je preprosta

Večina modernih grelnih teles ne potrebuje nikakršnega dodatka, da jih pričnemo uporabljati. Današnji električni radiatorji vsebujejo nogice, ki jih preprosto pritrdimo na napravo. Tako jih je mogoče postaviti kamorkoli na ravna tla v našem domu. Nekatere izvedbe grelnih teles pa je tudi mogoče namestiti na steno, kar je izredno priročno.

Električne radiatorje lahko postavite kamorkoli v vašem domu.
Današnji električni radiatorji vsebujejo nogice, tako jih je mogoče postaviti kamorkoli na ravna tla v našem domu.

Nekateri električni radiatorji imajo že priložene nosilce za steno, za druge pa jih moramo kupiti. Nosilci so izredno cenovno ugodni in držijo zelo stabilno lažje in težje grelnike prostora.

Ker bo ogrevanje morda do določene mere izsušilo zrak v določenem prostoru, je vlažilec zraka idealna rešitev za raznovrstne osebne in poslovne prostore.

Vlažilec zraka nam pomaga ohraniti udobje v domačem okolju

Suh zrak v notranjosti bivalnih prostorov je lahko vedno velika težava. Oteži nam dihanje in razdraži dihala do te mere, da se počutimo neudobno.

Predvsem pa je suh zrak doma ali v pisarni težava v zimskih mesecih leta. To pa zato, ker takrat bolj poredko prezračimo prostore. Obenem pa imamo prižgana grelna telesa, ki osušijo zrak.

Kaloriferji in druge naprave za gretje močno vzdignejo udobje bivanja v mrzlih mesecih, saj učinkovito ogrejejo manjše in večje sobe, pisarne, kopalnice in druge prostore. Ker pa pri tem osušijo zrak, lahko povzročijo težave z dihanjem pri manj in bolj občutljivih ljudeh. To je tudi razlog, da se priporoča uporaba vlažilca zraka v zimskem času. Mogoče ga je uporabljati tudi v drugih letnih časih, če je zrak v notranjih prostorih preveč suh.

Kdaj je zrak v notranjem prostoru preveč suh?

Ljudje smo privajeni določeni meri vlažnosti v zraku. Mera vlažnosti se lahko razteza od 0% do 100%. Z njo je merjena količine vlage, ki se lahko nahaja v zraku. Ko je vlage v določenem prostoru 100%, to pomeni, da je zrak nasičen z molekulami vode do najvišje možne mere. Preveč vlažen ali presuh zrak je težko vdihavati, saj pri tem dodatno obremenjujemo dihala. Pojavijo pa se lahko tudi drugi fizični simptomi. Tako je uporaba vlažilcev zraka izredno priporočena v suhih mesecih leta, kot tudi takrat, ko dom ogrevamo z različnimi grelnimi telesi.

Kaj je vlažilec zraka in zakaj ga potrebujete?

Ljudje najlažje dihamo zrak, ko je njegova vlažnost med 40-60%. Vrednosti, ki izstopajo iz omenjenega okvirja pa hitro povzročijo težave. Presuh zrak povzroča suho kožo, razdraženost grla in srbeče oči. Previsoka vlažnost pa ustvari občutek prenasičenega zraka, težkega dihanja, ter lahko pusti kapljice vode na pohištvu.

Uporaba vlažilca zraka ima številne zdravstvene prednosti

Primerno navlažen zrak ima številne prednost za zdravje vsakega posameznika. Uporaba vlažilca zraka omogoča lažje dihanje, kot tudi zmanjša razdraženost grla, sinusov, kože in podobno. Številne raziskave so pokazale, da primerno navlažen zrak omogoča lažje dihanje in zmanjšuje simptome alergij, prehladov in drugih bolezni dihal.

Uporaba vlažilca zraka omogoča lažje dihanje
Uporaba vlažilca zraka omogoča lažje dihanje, kot tudi zmanjša razdraženost grla, sinusov, kože in podobno.

Posamezni vlažilec zraka je mogoče uporabljati skozi celo leto. Poznamo več izvedb omenjenih naprav. Trenutno so ultrazvočne izvedbe omenjene naprave izredno popularne. To pa zato, ker za ustvarjanje pare ne potrebujejo grelcev, hitro vrtečih ventilatorjev ali druge tehnologije. Vsebujejo le nihalo, ki ustvarja ultrazvočne valove in pri tem spreminja vodo v paro. To pomeni, da je izredno varen za uporabo v vsakem okolju.

Related Posts

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.
Wordpress website enhanced by true google 404