Ne glede na slog vgradne omare olajšajo opremljanje

0

Prvi vtis je najpomembnejši. Tako je pri spoznavanju novih ljudi, pa tudi, ko prvič stopimo v neko stanovanje. Slabega vtisa iz predsobe ne more popraviti niti odlična hrana, ki so nam jo za tem postregli v lepo opremljeni jedilnici.

Opremljanju predsobe pogosto namenimo premalo pozornosti. Bele stene, stropna svetilka in omarica za čevlje ne pripomorejo veliko k prijetnejšemu videzu prostora. Predsoba je del našega doma in ne le prehodni prostor, kjer sezujemo čevlje in odložimo plašč. Tudi v predsobi se kaže naš odnos do opremljanja. V dobro osvetljeno in lepo opremljeno predsobo bomo zagotovo raje stopili kot v temačen in utesnjen prostor, pa ne le na obisku pri prijateljih, ampak tudi v svojem domu.

Barve in osvetlitev

Predsoba ponavadi ni velik prostor, zato opremljanju namenimo toliko več pozornosti, zlasti pri izbiri barv in pri osvetlitvi. Pri ustvarjanju navidezne prostornosti sta to namreč najpomembnejši orodji. Z barvo sten in stropa lahko prostor na videz povečamo ali zmanjšamo.

V majhni predsobi, v kateri tudi ni naravne svetlobe, lahko s pridom izkoristimo barve. Pozabimo na temne odtenke barv, pa čeprav delujejo toplo in ustvarjajo domačnost. Z njimi bo predsoba videti še manjša in bolj utesnjena. Na splošno velja, da svetli odtenki navidezno povečajo prostor. Zato bomo stene in strop prepleskali z belo, nežno zeleno, rumeno ali bež. Previdnejši moramo biti, če se, na primer, odločimo za modro, ker deluje precej hladno. Tega pa si v predsobi ne želimo. Temnejša so lahko le tla.

Če pa je predsoba velika, lahko za stene izberemo odtenek katere od temnejših barv. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da te barve prostor pomanjšajo, zlasti temno rdeča, oranžna in temno rjava. Velik prostor bo s temnejšimi barvami deloval bolj domačno.

V stanovanju z visokimi stropi lahko s temi odtenki strop »znižamo«. Še bolj pa ga bomo približali tlom, če bodo tudi ta v temnejših odtenkih.

Pri izbiri barv za predsobo moramo upoštevati tudi svetlobo, naravno ali umetno. Ponavadi obstaja le v hiši možnost, da imamo tudi v predsobi naravno svetlobo, to pomeni dokaj veliko okno, skozi katero posije tudi sonce. Če v predsobi ni dnevne svetlobe, izberemo barve, ki dobro delujejo pri umetni osvetlitvi. To naj bi bile bež, svetlo rumena in svetlo zelena. Ne glede na to, ali je v predsobi naravna svetloba ali ne, je pomembna dobra umetna osvetlitev. Stropna luč naj oddaja dovolj močno svetlobo, da bo prostor dobro osvetljen, hkrati pa nam ne sme bleščatii. Za prijetnejšo dobrodošlico je lahko v predsobi tudi namizna svetilka, seveda, če jo lahko postavimo, na primer, na nižjo omarico za čevlje, sicer pa se lahko odločimo za okrasno stensko lučko.

Več shranjevalnega prostora

Od velikosti predsobe je odvisno, koliko in kakšno pohištvo bomo namestili vanjo. Ali bo to le nekaj obešalnikov in omarica za čevlje ali pa bo v predsobi prostor tudi za garderobno omaro? V stiski s prostorom izkoristimo vsak kotiček v stanovanju. Tako se lahko v predsobi znajde garderobna omara. Ne glede na velikost predsobe, naj bo ta čim bolj neopazna. Z belo ali svetlo rjavo ne moremo zgrešiti, saj bo tako predsoba še vedno delovala prostorno in svetlo.

Primerna talna obloga

Nekaj pozornosti namenimo tudi izbiri talne obloge v predsobi. Ker v predsobo stopimo z umazanimi čevlji, na katerih so sledi dežja in snega, naj bi bila talna obloga čim bolj vzdržljiva in odporna proti vlagi. Večina še vedno prisega na keramične ploščice; so namreč vzdržljive in preprosto se jih da očistiti. Odločimo pa se lahko tudi za katero koli drugo bolj »občutljivo« talno oblogo, saj običajno pred vrati namestimo predpražnik, v katerega si obrišemo čevlje.

Related Posts

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.
Wordpress website enhanced by true google 404