Zakaj so vgradne omare primerne za skoraj vsak prostor?

0
A wall closet in a residential house in the Un...
(Photo credit: Wikipedia)

Pri vgradnih omarah narejenih po meri je ena izmed največjih prednosti ta, da veljajo za prilagodljivo vrsto pohištva, saj jih ljudje praktično postavljajo v vse prostore svojih bivalnih ambientov. Najpogosteje se sicer seveda uporabljajo v spalnicah, garderobnih sobah,  otroških sobah, vseh vrstah mansardnih prostorov, predsobah in hodnikih, a je njihova uporabnost veliko večja. Tako jih mnogo najdemo tudi v kurilnicah in shrambah, šivalnicah, kleteh, pod stopnicami, pisarnah in drugih domačih prostorih.

Za razliko od klasičnih omar je njihova prednost v tem, da jih je mogoče dimenzijsko povsem prilagoditi prostoru. Tako so primerne za široke prostore, ne glede na višino stropov, uporabna pa je tudi prilagodljivost glede globine in ostale prilagodljivosti notranjosti vgradne omare.

Če vzamemo v zakup še to, da pri sami izbiri sestave vgradne omare lahko posegamo po različnih materialih (iveral, steklo, ogledala), tudi njihovi debelini, barvah , tehniki obdelave (gravure na steklih, peskana  stekla, zatemnjena stekla) in podobno, se sploh ne gre čuditi, da je uporaba vgradnih omar tako vsestranska in množična.

Klasična postavitev vgradnih omar sicer zahteva globino cca. 60 centimetrov, a je ta standardna dimenzija že ničkolikokrat tudi spremenjena – pač odvisno glede na prostor kamor imamo namen postaviti vgradno omaro. Tako ni malokrat, da vgradno omaro naredimo z mnogo večjo globino, so pa tudi primeri (recimo omarica za čevlje), ko uporabimo bistveno nižje globine. Za na primer takšno omarico za čevlje uporabimo globine tudi med 30 in 40 centimetri.

Kar se tiče barv lahko pri vgradnih omarah izbiramo res med zelo široko paleto barv. Le ta pa se sproti dopolnjuje in nadgrajuje v skladu s sodobnimi trendi in smernicami. Same barve lahko ločimo na barve, ki so potrebne za fronte (drsna vrata vgradne omare). Tukaj lahko izbiramo med navadnimi in pastelnimi barvami, vse več ljudi pa se odloča tudi za lakirano izvedbo drsnih vrat na vgradni omari. Med lakiranimi barvami sta še najbolj uporabljani tako bela kot bež.

Seveda nam dodatno prednost pri barvah vgradne omare omogoča tudi izbira barve za notranjost vgradnih omar (korpus). Sicer pri večini proizvajalcev izbira barvne notranjosti nekoliko podraži samo končno ceno vgradne omare, a praviloma velja, da tiste barve, ki imamo možnost izbirati za zunanjost, lahko uporabimo tudi v notranjosti. Da ne govorimo o tem, da se za razliko od klasičnih omar, pri vgradnih omarah, narejenih po meri, lahko igramo z menjavanjem barv in barvnih odtenkov na prav vseh ploskvah vgradne omare. Tako jih ni malo, ki se odločajo za drsna vrata različnih barvnih kombinacij (ki jih ločujejo s prečnimi letvicami), kakor tudi za različne kombinacije barv znotraj vgradne omare.

Pri tem velja opozoriti na dejstvo, da mnogokrat vgradne omare damo narediti tako, da nimajo drsnih vrat (torej uporabimo samo korpus: recimo za shrambe, pisarne, kot police in regali in podobno) in nam igriva in pestra izbira različnih barv notranjost lahko zelo popestri.

Enhanced by Zemanta

Related Posts

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.
Wordpress website enhanced by true google 404